Служители на ловното стопанство "Кормисош“ направиха демонстрация на обработка на дивечово месо пред ученици от СПГТС "Никола Й. Вапцаров"-гр. Смолян, съобщиха от ЮЦДП - Смолян.

Готвачи от ловното стопанство, заедно с младите хора, избрали готварството за своя професия, приготвиха ястия от дивечово месо, които са част от основното меню на Ловна резиденция “Карамуш“.

"Решихме да покажем на учениците как се приготвя дивечово месо, да могат да научат, че ловът и готвенето са съвместими“, каза Стефан Пелтеков - управител на Ловен дом в ДЛС "Кормисош“. Той добави, че в ловното стопанство предимно се готви с дивечово месо-лопатар, сърна и др. Всички продукти са екологични и се произвеждат в зеленчуковата градина, за която служителите се грижат сами. Сеят си дори и подправките.

"Днес менюто ни включваше направата на спаначена супа, кебап от лопатарско месо, а за десерт- поширани круши. Обяснихме на учениците тънкостите при приготвянето на дивеч и ги поканихме да ни посетят, за да видят на място как се сервира по протокол, когато имаме чуждестранни групи. Смятаме, че ще бъдем полезни и се надяваме тази инициатива да стане традиция. Ние ще даряваме продуктите, ще демонстрираме

технологията на приготвяне на дивечовото месо, като по този начин искаме да запалим обучаващите се да обичат готварството“, каза още Пелтеков.

Младите хора трябва да ги научим да обичат гората, да се грижат за нея, за да могат да се възползват от нейните дарове. Направихме тясната връзка на тези дарове и начина, по който да ги ситуираме в кухнята. Знаем, че е популярно екологичното хранене така, че днес се възползвахме от екологичните продукти, които любезно ни предоставиха от Държавно ловно стопанство Кормисош, с начина на обработката на дивечовото месо и на презентирането му“, каза директорът на СПГТС "Никола Й. Вапцаров" Антоанета Караджова.

Дивечът не се готви по-трудно, а се готви просто по-дълго, разказа един от готвачите в ДЛС Кормисош Добринка Станчева.

"Дивечовото месо има много кръв в мускулите, то задължително се обезкървява като кисне във вода, след това се изцежда и се овкусява.

Носи много на подправки дивечовото месо. След това се приготвя по дадената рецепта. Колко време ще се готви, зависи от възрастта на самото животно, от това дали е замразено или не“, каза още Станчева.

Преди да влязат в кухнята, с младите хора бе проведен иновативен урок с лесовъдите от ДЛС, след което бяха засадени дръвчета в двора на училището.