На връх Деня на народните будители ученици от първи гимназиален етап на ПГТТ "Христо Ботев“ – Смолян проведоха час по духовност на открито пред стената с барелефите на родопските будители на площад "Възраждане“ в града. Това съобщиха от училището.

В импровизираната класна стая гимназистите имаха възможност да изкажат мнение по темата: "Будителят, останал в сърцето ми“. Не случайно урокът бе в непосредствена близост до образите на родопските герои, запомнени с достойните им дела, свързани с духовното ни пробуждане.

Сред най-активните бяха учениците Мартин Делчев, Александър Фандъков и Тихомир Демерджиев, които представиха на присъстващите родопските будители Рада Казалийска, Стою Шишков и Николай Врачански. Внимание бе обърнато и на незабравимите велики българи Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, изградили и съхранили духовните ценности и националното ни самосъзнание. 

Часът приключи с поднасяне на венец пред паметника на генерал Пьотр Александрович Черевин, участвал в Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г.