Ученици от СУ "Свети Климент Охридски" в Пловдив се свързаха с екипа на "Фокус", за да изразят опасенията си, че господинът им по физическо възпитание и спорт ще бъде несправедливо премахнат от поста си.

"Минала седмица, когато имахме час по физическо, нашият господин ни каза, че директорът го гони. Той ни каза, че няма достатъчно ученици и затова го гони. 

Учениците отидохме да говорим с директора за проблема. Той не ни даде обяснение. От господина разбрахме, че му е казал, че ние не правим нищо в час. Давал ни е да играем само волейбол и да не правим други нормативи. Това не е вярно и е несправедливо.", споделиха те пред "Фокус".

Младежите споделиха, че са били предупредени, че ако не влизат в час след смяната на учителя, ще бъдат наказани. 

Децата са изготвили подписка в защита на любимия си преподавател, който учил всички осмокласници в училището.

От разказите им разбрахме, че 12 март ще бъде последният работен ден на господина, а родителите им ги подкрепят в желанието да оставят учителя си.

Репортер на "Фокус" се свърза с директора на училището Здравко Димитров.

От своя страна, той уточни, че учителят е бил на постоянен трудов договор с 6 месеца изпитателен срок.

"Не съм доволен от работата му. Не е човекът, който спазва държавните образователни изисквания. Моята работа е да проверя става ли този човек за дадената сфера, или не. Децата не са хората, които трябва да определят трудовоправните отношения."

Димитров сподели още, че другата седмица изтича срокът, а учителят е бил предупреден, че ще се търси нов човек на негово място.

"Ще обява мястото наново и ще назнача друг човек, който надявам се да се справя по-успешно."