Днес, 25 април 2023 г., ученици от 11-ти клас от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" в гр. Пловдив посетиха Военно-окръжна прокуратура - Пловдив в рамките на информационната кампания "Ден на отворените врати". Тази година тя се провежда под мотото "Открито за съдебната власт".

Военно-окръжният прокурор на гр. Пловдив капитан Христо Анчев посрещна гимназистите и проведе с тях разговор на тема "Ролята на военното правораздаване за осигуряване на защитата на националната сигурност на Република България". Той обясни, че военните магистрати разследват престъпления, извършени от военни, както и от служители в армията.

"В България има три военно-окръжни прокуратури, като едната от тях се намира в Пловдив, а другите в София и Сливен", разказа прокурор Анчев. Учениците се интересуваха какви са най-честите престъпления, извършвани от военни, какви са наказанията за тях. Интересуваха се как могат да станат военни прокурори и следователи, ако завършат специалността "Право", както и дали във всички дела участват съдебни заседатели и колко време продължава един съдебен процес.

След края на разговора гимназистите посетиха една от залите във Военния съд в  Пловдив. Капитан Анчев им обясни къде са местата на  съдебния състав, прокурора, адвоката и обвиняемия по време на процеса. Той им каза, че военните прокурори винаги се явяват в залата с униформа и имат военни звания. 

На срещата присъства и Елисавета Георгиева, преподавател по гражданско образование в училището. Гимназистите, които гостуваха във Военно-окръжна прокуратура – Пловдив, са членове на училищния Клуб за подготовка в  националната олимпиада по гражданско образование

Денят на отворените врати се провежда всяка година по повод 16 април – Ден на Конституцията и професионален празник на юриста и съдебния служител.