В началото на учебната година Средно училище “Свети Свети Кирил и Методий" се присъедини към мрежата от български училища, включени в програма “Екоучилища" с подкрепата на “Девин" ЕАД, Българско движение “Син флаг", МОН и МОСВ, съобщиха от ръководството на пловдивското училище.

Във връзка с изпълнение на стъпките по програмата учениците бяха включени в редица дейности, насочени към изграждане на екологична култура като активни участници в намаляването на негативния екологичен отпечатък и опазването на околната среда. Сформирания към училището екокомитет проведе конкурс за изработка на кошчета за разделно събиране на пластмасови капачки и хартия, които бяха поставени във всяка класна стая с цел намаляване на общото количество отпадъци генерирани от училището и по-нататъшното им рециклиране. Учениците проявиха творчество и изобретателност, като най-малките се включиха в конкурса с най-голям ентусиазъм и радост.

В дните на Европейската седмица за намаляване на отпадъците беше представена училищна изложба на изделия от отпадъчни материали и текстил. В изложбата се включиха проекти на учениците от часовете по химия и опазване на околната среда с преподавател Гюлджан Бекир, както и групата за занимания по интереси “Млад еколог" с ръководител Боряна Петкова. Учениците от група за занимания по интереси “Млад програмист" с ръководител Стоянка Маринова направиха и програмираха лего роботи за събиране и сортиране на отпадъци.

Учениците от начален етап с класен ръководител Станислава Иванова с помощта на своите семейства изработиха красиви природни календари и моливници с цел обогатяване на познанията за природната среда, годишните времена и атмосферните условия.

През декември учениците от специалност “Рекламна графика" под ръководството на художествени ръководители Марина Нанкова, Иван Узунов и Марин Вулджев изработиха екокод на СУ "Св.св. Кирил и Методий", който да отразява идеята за дейността на училището като част от програма “Екоучилища" и обещанията на учениците за опазването на природата, ресурсите и биоразнообразието, създадени от самите тях.

През месец януари е поставено метално сърце за събиране на капачки, за да подпомогнем кампанията “Капачки за Бъдеще".

Ученици и учители се включиха в изработването на фолклорни елементи от капачки. Паната с шевиците бяха поставени на оградата на училището и официално открити и представени от Екокомитета на 17.02.2023 г.

На мероприятието присъстваха ученици и гости, както и експерт от Отдел Екология към Община Пловдив район Западен г-н Христо Христов.

Като бъдещи мероприятия на училището са планирани още редица дейности сред които раздаване на поздравителни картички от рециклирани материали по случай 8-ми март, викторина “Уча и знам за българската гора", училищна кампания “Спаси дърво" и други.