В периода на пролетното пробуждане на природата и с благословията на Великден в западнохристиянския свят две групи ученици от пловдивската Национална търговска гимназия проведоха производствена практика от 01.04. до 12.04.2024 г. в държави от ЕС, по програма "Еразъм+“, проект "Усъвършенстване на професионалните умения и компетентности чрез европейска практика“, договор № 2023-1-BG01-KA122-VET-000125208.

Първата група мобилности осъществи практика по обучителната програма "Бизнес администрация със счетоводен софтуер“ в сътрудничество с Euromind Projects SL в Южна Испания, в центъра на автономна област Андалусия – Севиля. Участваха 15 ученици от XI клас, специалности "Оперативно счетоводство“ и "Икономическа информатика“. Групата извърши практически дейности с помощта на специализиран счетоводен софтуер Holded: въвеждане на данни от документи за първични записи (управление, артикули, доставчици, клиенти, персонал), регистриране на събития и сделки, описване на счетоводните регистри, записване на събития и транзакции за продажби, фактуриране, изпълнение на практически задачи за покупко-продажби на земя, стоки, изделия и материали. Обучението приключи с провеждане на изпит по теория и практика, на който учениците демонстрираха блестящи резултати. Ръководители на групата бяха г-жа М. Филипова и г-жа Т. Стойчева.

Втората група мобилности се потопи в динамиката на реалната производствена атмосфера с провеждането на практика на работни места във фирми със сътрудничеството на APLICAPROPOSTA LDA – Braga mob, в дългогодишния главен религиозен център на португалските земи – гр. Брага, разположен на реките Ешти и Кавадо. Петнадесет единадесетокласници от специалностите "Съдебна администрация“ и "Митническа и данъчна администрация“ стажуваха в следните фирми: AJMBA Contabilidade e Serviços, Lda, NuguelMusic Academia de música e artes do espectáculo unipessoal lda, Big Trail (BORNADVENTURES, UNIPESSOAL, LDA), Agrupamento de Escolas Francisco Sanches, AE André Soares, GABIMENDES.

По време на стажа обучаемите извършиха инвентаризация на компютърна техника, обработиха документи на ученици - организация и подредба в архива спрямо класа на учениците, придобиха опит в работата с книга от архива, решаваха задачи с помощта на счетоводен сметкоплан, провериха отчетите за месеците януари и февруари 2024 г. за липси и неточности, подредиха архива, изготвиха плаки и сайтове със стоки за продажба и т.н. Ръководители на стажуващите бяха г-жа Т. Делгадо-Монсерат и г-жа К. Бобева.

Учениците валидираха своите компетентности чрез получаване на сертификат Europass - документ, описващ знанията и уменията, придобити в друга европейска страна.