Ученици и учители от Немска езикова гимназия "Гьоте“ – Бургас посетиха Централата на ООН в Ню Йорк, след като гимназията спечели първо място в състезание на международната организация "Централноевропейска инициатива“ с проект на тема "Активни млади граждани за устойчиво развитие в България“.

В рамките на визитата в ООН учениците се запознаха обстойно с работата на глобалния форум, посетиха залите, където заседават Общото събрание, Съветът за сигурност на ООН и разговаряха с посланика на Република България в организацията.

В Ню Йорк ученици и учители от НЕГ "Гьоте“ гостуваха и на българското училище "Христо Ботев", където бяха посрещнати с огромно вълнение и много изненади от българската общност в града. В класните стаи гости и домакини коментираха учебни програми, обмениха информация за колежи и университети, а после заедно се разходиха в Манхатън. Посещението в това огнище на българския дух в сърцето на Ню Йорк премина в атмосфера на въодушевление и споделеност, поставяйки началото на нови приятелства и бъдещо сътрудничество.

Учениците от НЕГ "Гьоте“ посетиха още Музея на естествената история, Музея на изкуствата "Метрополитън“ и Музея за модерно изкуство, където видяха оригиналите на някои от най-известните картини на Пол Гоген, Клод Моне, Винсент ван Гог, Густав Климт и др. Посещението в Ню Йорк завърши с емоционална покана за бал на Бруклинския мост, с която учениците от 12 клас изненадаха своя преподавател Тонка Костадинова, по чиято инициатива групата посети Ню Йорк.