Ученици от Кюстендил представиха магията на народния обичай "Бъдни вечер“, съобщи за "Фокус“ Ирина Вучкова от Основно училище "Св.св. Кирил и Методий“ – Кюстендил. Децата са от 3-ти клас на учебното заведение, чиито ръководител е Ирина Вучкова. Съвместно с фолклорната група на читалище "Св. Кирил и Методий“, село Долно село, реализираха съвместен проект и пресъздадоха народния обичай "Бъдни вечер“.

Учениците са провели предварителни проучвания за традициите, вярванията и празнуването на "Бъдни вечер“ в родния край. Те са разговаряли със своите баби и дядовци и с тези от село Долно село.

"Всички деца активно и с ентусиазъм се включиха при подготовката и представянето на "Бъдни вечер“ пред родители и гости. Малките и големите артисти ни потопиха в магията на българския народен обичай. Те "запалиха“ бъдника в огнището, рецитираха стихове, казаха молитви за здраве и берекет, разчупиха питката и видяха своя късмет, посрещнаха коледари, пяха коледни песни......, създадоха вълшебна празнична атмосфера“, допълни Вучкова.

В подготовката на празника активно участие са взели и родителите – осигурили са автентичен декор и старинни пособия и нструменти, приготвили са традиционните постни ястия за вечерта- питка с късмети, баница с тиква, сърми, боб, жито.

"Реализирането на този проект е доказателство, че българският дух е жив във всеки дом, че предаването на обичаите от баби и дядовци на внуци съхранява и развива традициите, създава чувство на принадлежност към род и родина, на толерантност и уважение в общуването, на вяра в едно по – добро бъдеще – бъдещето на нашите деца“, каза Ирина Вучкова.

Венцеслав ИЛЧЕВ