Ученици на възраст от 15 до 18 години от Иновативна гимназия "Райко Цончев" в Добрич посетиха през октомври италианския град Орте, предаде репортер на Агенция "Фокус". Работното посещение е част от дейностите по международния проект "Мрежа Семейство-Училище" по Програма "Еразъм+".

Младежите са участвали в културно-исторически турове, спортни надпревари и най-важното - имали са възможност за непрекъснато общуване със свои връстници. За домакините в Италия това е била една от най-големите възможности приемащите семейства да създадат своя общност и да положат началото на нови дълготрайни отношения и приятелства. 

"За гимназията този проект е начин да надзърнем в един различен свят и да разберем, че независимо от език, религия и националност, младите хора никак не са различни в емоциите, интересите и идеите си. Всички ние споделяме общите европейски ценности и се гордеем с това", посочват от екипа на ЧПГТП "Райко Цончев" в Добрич.

Партньори по проекта са 6 организации от 4 европейски държави - Италия (две организации), Северна Ирландия (две организации) и по една от България и Словакия.

Проектът "Family-School Network" е разработен от схващането за необходимостта да се разшири аудиторията на потребителите на "Еразъм+" чрез разрастване на мрежата от семейства, приемащи ученици по време на тяхната мобилност в Европа. Основната цел е да се подготвят инструменти и програми за по-голямо включване в европейските проекти за младежки мобилности. Това посочи Жулияна Георгиева, координатор-проекти в гимназията.

Иновативната гимназия в добруджанския град е изключително активна в работата по международни проекти, които имат разнообразна тематична насоченост, но една обща цел - да обогатяват и да подпомагат личностното развитие на младите хора като ги приобщават към различни каузи, които от своя страна да ги въведат пълноценно в обществения живот и да ги превърнат в активни граждани на Европа и света.

Жулиета НИКОЛОВА