Отдел "Изкуство" на Регионалната библиотека "Николай Вранчев“ в Смолян се превърна в художествена работилница, където възпитаници на Професионалната гимназия по приложни изкуства в града  бяха провокирани да творят в нова за тях среда под звуците на музика.

Причина за гостуването бе отбелязване 160-годишнина от рождението на  германския композитор и диригент Рихард Щраус, за когото библиотекарите бяха подготвили изложба  с библиотечни материали. Специалист Василена Георгиева запозна учениците с биографични данни за музикалния творец и отправи предизвикателство за рисуване по негова музика.

 Гостуването на учениците бе съчетано и с провеждане на изнесен практически урок от преподавателката в художествената гимназия, Маргарита Барганска, на тема "Абстрактна живопис".

Тя насърчи своите възпитаници да избягат от фигуралната композиция в творбите си и се фокусират върху душевността си и моментната емоция, породена от музиката. Тя отбеляза: "Трябва да се чувствате свободни на всяко едно от местата, където творите и да търсите винаги ново вдъхновение".

Това накара трима от учениците да сменят зададената тема за абстрактна рисунка и намерят муза в умаленото копие на статуята на Венера Милоска, което притежава отдел "Изкуство".

Музикалното произведение, върху което твориха учениците бе “Концерт за валдхорна и оркестър опус 11", създаден 1882/83 година от 18-годишният Рихард Щраус.

От библиотеката изразиха надежда, този нов прочит на музиката на Щраус ще остави следи в младите творци и ще ги накара и занапред да търсят библиотеката като място за творческо вдъхновение.