Съдия Георги Павлов от Търговското отделение на Окръжен съд – Добрич се срещна с единадесетокласници от ЕГ "Гео Милев“, съобщиха от пресцентъра на съда. В ученическата група са включени младежи, които проявяват интерес към историята. Съдия Павлов е разказал на гимназистите за организацията на съдебната власт в България непосредствено след Освобождението и е представил структурата на съдилищата сега. Той е запознал младежите с малко известен факт от биографията на Иван Вазов – неговата кратка кариера като съдия.

През февруари 1879 г. Вазов е бил назначен за председател в Берковския окръжен съд, където е правораздавал повече от една година. В хода на срещата е станало ясно, че голяма част от младежите имат намерение да кандидатстват право и разговорът е бил насочен към избора на учебно заведение и дисциплините, които се изучават в юридическите факултети.

Съдия Павлов е напомнил на гимназистите, че живеем в общество с правила и норми, които трябва да се спазват. Правото е навсякъде около нас. Непрекъснато влизаме в правоотношения без дори да го съзнаваме, е заявил още магистратът.

Посещението на учениците в Окръжен съд – Добрич е организирано по инициатива на техния преподавател по история Златка Маринова, която е придружавала младежите в Съдебната палата.