40 ученици от средните училища в Дупница поемат по пътя на Ботевата чета, в традиционния туристически поход "Козлодуй - Околчица", предаде репортер на "Фокус“. Участието им е подкрепено от Община Дупница, а кметът Първан Дангов ги изпрати и им пожела лек път и хубаво време.

"Изказвам моята благодарност за това, че сте се организирали и тръгвате по стъпките на Ботев. Най - важното е всички да се върнете живи и здрави. Дано да ви е хубаво времето, да представите града и училището подобаващо, в което не се съмнявам, и най-вече да се гордеете с участието си в една утвърдила се във времето традиция, в която няма нищо нагласено, помпозно или показно. Ние, като българи, трябва да се гордеем с Ботев и това което е направил“, каза Първан Дангов. Заедно с учениците пътуват и петима ръководители.

Най - мащабната патриотична туристическа инициатива се провежда всяка година от 27 май до 2 юни. Участниците преминават над 100 километра по пътя на Ботев, от Козлодуйския бряг до връх Околчица във Врачанския балкан, по предварително изготвена програма. Основен организатор по провеждане на похода е Областна администрация – Враца.

Походът е от III-та категория на трудност и в маршрута са включени обекти от "Опознай България – 100 национални исторически обекта" и "Опознай родния край".