Ученици от Добрич посетиха коледна Прага по проект "Творческо и активно образование – тяло, ум, дух“ по програма "Еразъм + ". Възпитаниците на Иновативна гимназия "Райко Цончев" са участвали в мобилност по проекта, споделяйки българския опит. Това съобщи Жулияна Георгиева, координатор-проекти в гимназията, предаде репортер на Агенция "Фокус".

По време на своята визита учениците са имали възможност да приготвят традиционни български ястия, да се включат в работилници за изработка на комикс и каталог със здравословни рецепти. Алекс, Пресиана, Габриела, Иван и Теодор  са представили пред свои връстници теми, свързани със здравословното хранене, с характерни  подправки и билки за нашата страна, използвани в традиционната българска кухня. Отделено е място и внимание и на вредните храни и веригите за бързо хранене.

Идеята на този проект, в който си партнират млади хора и преподаватели от шест училища от пет държави - Румъния, Италия, Турция, Чехия и България, е да стимулира художествения и познавателен потенциал научениците да намират креативни и иновативни решения на съвременните предизвикателства и рискове на обществото.  Партньорските дейности продължават до февруари 2023 г.  Координатор на проекта "Творческо и активно образование – тяло, ум, дух“ е Liceul cu Program Sportiv Cetate от Румъния.

Жулиета НИКОЛОВА