Отборът на ОУ "Христо Ботев“ от Ценово ще представи общината в областния кръг на националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“. Ценовските ученици заеха първо място в общинския кръг от надпреварата. Участниците от четирите учебни заведения трябваше да решат тест като отговорят на 30 въпроса в рамките на половин час, съобщи Община Ценово.

"Учениците трябва да покажат знания за действие и защита при различни видове бедствия. в извънредни ситуации. Участниците представят възможностите за превенция на риска, активна гражданска позиция и опазване на природната среда. Въпросите са свързани с оказване на първа долекарска помощ, действия в извънредни ситуации и реакция при бедствия и гасене на пожари. Те трябва да развият и култура на поведение. Особено внимание се обръща на действията на гражданите при земетресение, което е изключително актуална тема“, коментира инспектор Мая Цеперска от РД "Пожарна безопасност и защита на населението“ в Русе. Заедно с нея знанията на учениците бяха оценявани и от инсп. Елка Нейкова. Всички въпроси в тестовете са изучавани в часовете на класния ръководител като с учениците са проведени немалко допълнителни консултации и решаване на тестове.

Като фаворит в състезанието за поредна година се отличи отборът на ценовското училище. Четиримата представители – Моника, Василена, Мартин и Вирджиния, демонстрираха отлична теоретична подготовка при решаването на теста. Те почти се доближиха до максималната оценка.  На второ място се класираха участниците от Караманово. На трета позиция остана отборът на Новград. С най-добро индивидуално постижение се поздравиха Моника и Василена като и двете регистрираха резултат от 27 точки от 30 възможни.

Победителите в общинските формати на състезанието ще премерят сили на областно ниво в Русе на 9 май. Първенците в надпреварата по области ще си дадат национална среща от 24 до 26 май във Велико Търново.

Всеки отбор получи като подарък по футболна топка, осигурена от общинската администрация.