Ученици и студенти отбелязаха заедно Световния ден на туризма в Свищов, предаде кореспондент на "Фокус". Младежите от специалности "Организация на туризма и свободното време“ в Професионалната държавна търговска гимназия "Димитър Хадживасилев“ и студенти от специалност "Икономика на туризма“ в Стопанска академия "Д. А. Ценов“ се събраха в къщата музей "Алеко Константинов“, за да честват празника. Там те поговориха за развитието на туризма и обсъдиха какво още трябва да се направи в Свищовска община за привличането на повече български и чуждестранни туристи.

В събитието се включиха още директорът на Търговската гимназия Лиляна Димитрова, ректорът на Стопанска академия проф. д-р Марияна Божинова, Аделина Замфирова, старши учител по професионална подготовка и преподавателят доц. д-р Любка Илиева.

"Датата 27 септември е определена от ООН за Световен ден на туризма през 1980 г. Идеята да има такъв ден е породена от значимата роля, която туризмът има за развитието на икономиките, за културния обмен, създаването на връзки и отношения, които пораждат мир и просперитет“, припомниха от гимназията.

През 2023 година основната тема на честванията е "Туризъм и зелени инвестиции“. Мотото е "Инвестиции в устойчиво бъдеще“.