В Районен съд – Враца днес се проведе Ден на отворените врати, който по традиция, спазвана от години, е винаги свързан с 16 април – Денят на Конституция на Република България. Различното тази година бе, че организаторите от съда бяха подготвили за учениците игра, в която да премерят знанията си за основния закон в страната ни, съобщи съда.

В Районният съд гостува сборна група ученици от 8 до 12 клас на Професионалната гимназия "Димитраки Хаджитошин" в града, като с тях бе и педагогическият съветник на училището Виолета Евденов. От съда участие в състезанието взеха съдия Вероника Бозова, която задаваше въпросите и съдия Калина Христова, влязла в ролята на жокер, който, спазвайки правилата, помагаше на отборите без да им казва точния отговор. Играта бе подобна на популярното телевизионно състезание за ученици "Това го знам" на БНТ и протече по неговия регламент.

Учениците се разделиха на три отбора, чиято цел бе чрез знания за конституцията да печелят точки ("животи"). Играта премина в три кръга – първият бе с въпроси от затворен тип, вторият – с въпроси от отворен тип, а в третия участниците трябваше по снимка да разпознават знакови български политици от различни епохи. В първите два кръга, свързани със знания за конституцията, учениците отговаряха на въпроси от четири категории – президент, народно събрание и министерски съвет; местна власт и самоуправление; съдебна власт; основни права на гражданите.

Състезанието беше изключително интересно за учениците, те участваха активно и бе особено оспорвано – най-добрият отбор бе само с една точка по-напред от други два, като на финала точките бяха съответно 15:14:14. "Това беше идеята ни – учениците да приложат знанията си от Конституцията на Република България и по един забавен и креативен начин да научат нови неща от нея“ – коментира съдия Вероника Бозова от Районен съд – Враца. В края на състезанието всеки от участниците получи по един екземпляр от Конституцията на Република България и удостоверение за участието си в Деня на отворените врати на Районен съд – Враца.