Дали оригиналът на "История славянобългарска" от Паисий Хилендарски трябва да остане в Зографския манастир в Атон или да се намира на територията на България, дискутираха библиотекарите от Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца и учениците от СУ "Васил Кънчов", предаде кореспондент на "Фокус“. Част от десетокласниците с преподавател Поля Ценова бяха категорични, че мястото на първата българска история е у нас, но друга част от младежите смятат, че определено трябва да остане на свещеното място, където е писана.

Единодушни обаче бяха, че това е една от най-ценните български книги и разказаха колко усилия им е коствало да направят препис на Паисиевата история днес.

Част от учениците донесоха в библиотеката собствените си преписи на "История славянобългарска" и направиха съпоставка на съвременните издания и най-старите, които има в библиотеката от 1933 г.

Учениците от Х клас на СУ "Васил Кънчов" – Враца гостуваха в библиотеката по повод Дни на отворените врати 2022 г., които се провеждат в периода от 1 до 10 ноември.