В кюстендилското село Лозно се проведе общинският етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“, предаде репортер на "Фокус“. Четири отбора показаха своите знания и умения по темата.

Състезанието е съвместна инициатива на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“, Министерство на образованието и науката и Национален дворец на децата.

Надпреварата има дългогодишна традиция и се е утвърдила през годините като добра тактика за придобиване на основни познания от децата и учениците за начините за реакция при бедствия и аварии.

Участниците решаваха тестове и преминаха през четири учебни центъра - защита при бедствия, защита при промишлени аварии и радиационно замърсяване, пожарна безопасност и първа помощ.

Отборът на Основно училище "Св .Св. Кирил и Методий" стана победител в състезанието. На второ място се класира отборът на Основно училище "Професор Марин Дринов", а на трето място - отборът на Основно училище "Паисий Хилендарски".

Първенците ще представят община Кюстендил на областното състезание.