Ученическо шествие, предвождано от духов оркестър, млади гвардейци и мажоретки се проведе за празничния 24 май в Русе.

Началото на честванията беше дадено в 10:30 часа, когато два лъча с представители на всички учебни заведения в града тръгнаха от СУ "Христо Ботев“ и Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура "Йосиф Вондрак“.

Шествието със знамената беше съпроводено от маршове, изпълнени от Общинския духов оркестър с ръководител маестро Димчо Рубчев и барабанчици от Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов“. В него се включиха и мажоретният състав "Екстрийм“ и 13-и Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом, предаде БНТ.

Двата лъча се обединиха на централния площад "Свобода“ пред сградата Областна и общинска администрация в крайдунавския град. Празничната програма продължи с много песни и танци, след което пред Доходното здание се проведе ежегодната церемония по връчването на почетни грамоти и плакети на учениците, постигнали завидни резултати в своето обучение.

В 19:00 ч. в Голямата зала на Доходното здание ще се проведе церемонията по награждаване на тазгодишните носители на Награда "Русе“, която ще бъде излъчена в пряко предаване по БНТ 2. С нея всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката, за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на града.