С доклади на учени и представители на институции от България, Турция и Хърватия започна двудневната международна конференция "Предизвикателства, възможности и иновативни подходи за здравословна околна среда в трансграничните региони“. Събитието е в рамките на проект "Трансгранични региони си сътрудничат за син растеж“, като партньор от българска страна е Университет "Проф. д-р Асен Златаров“. За форумът, който се провежда в Експозиционен център "Флора“, пристигнаха и деветима учени от Тракийския университет в Одрин. Ръководител на проекта в България е зам.-ректорът на бургаското висше училище доц. Светлана Желева.

"Проектът се изпълнява две години с изключителен успех от българска и турска страна. Имаме оборудвани лаборатории и университетът върви стремително към успешното приключване. Докладите в двудневната конференция биха посочили интересен път за развитие в областта на синия растеж и екологията. Днес е Денят на водата, който е изпълнен с много положителна енергия. Добре дошли в Бургас“, каза ректорът на Университет "Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Магдалена Миткова.

Приветствие към присъстващите отправиха още Милен Обретенов, директор на Отдел "Програми ИНТЕРРЕГ ИПП Трансгранично сътрудничество" в регионалното министерство, както и доц. д-р Емре Атълджан от Тракийския университет в Одрин.

Първите лектори във високия форум са Ивелина Василева, която е член на борда на Мисията към Европейската комисия за опазване на океана, моретата и водите и Зорница Русинова, която е председател на Икономическия и социален съвет на България.