Учебният процес на територията на Габровска област няма да бъде преустановяван, въпреки въведените в региона противоепидемични мерки, които са в сила от днес. Това увери за "Фокус“ началникът на Регионалното управление на образованието Георги Маринов. Той уточни, че на този етап учениците остават в училище и занятията им ще протичат по график, без никакви промени.

"Към 16 януари отсъстващите ученици бяха 11,6%. На следващия ден – 17 януари броят им леко се повиши и те бяха 12,5% от всички училища, които на територията на областта са 30“, поясни Маринов. Той допълни и, че няма точна методика, според която да се решава дали да бъде обявена грипна ваканция или не. Решението за това се взима от Областния щаб, в който освен РУО, участва и Регионалната здравна инспекция.

"Обстановката е динамична. Продължаваме да следим процентът на отсъстващите ученици, като информация за него получаваме всекидневно и при усложняване на обстановката ще реагираме своевременно“, увери Георги Маринов. По думите му към момента не е обсъждано дали при повишаване на заболеваемостта в региона учениците ще преминат към онлайн обучение или ще излязат във ваканция.

"Фокус“ припомня, че до 24 януари на територията на Габровска област са преустановени всички планови консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и свижданията в лечебните заведения.  

Според заповедта на РЗИ във всички детски заведения – градини и ясли трябва да се извършва сутрешен филтър, като ако има болни деца те трябва да се връщат вкъщи. Не трябва да се допускат до работа заболели лица от персонала на детските заведения, трябва да се проветрява често и всички повърхности и играчки да се дезинфекцират поне два пъти в деня.

Луиза ТРАНЧЕВА