Училищата в община Свищов са готови за новата учебна година. Това информират за Агенция "Фокус“ от местната администрация. От там уточниха, че ръководството на Общината се е срещнало с всички директори от региона. Ръководителите на образователните институции са представили мотивирани искания за одобрение на маломерни и слети паралелки. В разговорите са повдигнати въпроси, свързани с реализацията на държавния план прием, броя на паралелките и обхванатите в тях ученици, както и кадровата осигуреност в училищата.

Директорите са потвърдили, че материално-техническата база е в много добро състояние, че всеки клас ще учи в класната си стая, както и че са обезпечени в пълнота със задължителната учебна документация, помагала, познавателни книжки и учебници.

Гарантирано е и спазването на изискванията за дезинфекция. Бе дискутирано и нивото на готовност, при променена ситуация, училищата да преминат към обучение в електронна среда.

Предвид предстоящия зимен сезон на срещата са разисквани въпросите, касаещи сключени договори за доставка на дърва и горива за отопление. Въпреки кризата, Община Свищов гарантира обезпечеността на всички учебни заведения и всяко едно от тях ще може спокойно да извършва своята дейност през отоплителния сезон.

Присъстващите са обсъдили и предложените транспортни схеми за извозване на пътуващите ученици от различните населени места, както и столовото хранене с топъл обяд за децата.

В края на работната среща всички директори декларираха готовността на представляваните от тях училища за безпроблемно начало на учебната 2022/2023 година, като стана ясно, че в най-скоро време предстои приключването и на текущия ремонт на санитарните помещения в ДГ "Чиполино“, която също ще има готовност за началото на учебната година след 10 септември.