Продължителен сигнал на училищния звънец оповести възникването на извънредна ситуация в СУ "Димитър Матевски" в Пловдив, информира кореспондент на "Фокус".

Организирани под ръководството на учителите и без паника, учениците от първи до 12 клас напуснаха училището и заеха безопасно и отдалечено място. През цялото време преподаватели и помощен персонал контролираха действията на учениците.

Учебната евакуация се извърши през изходите на стълбището и коридорите - без паника и суматоха. След като всички се "евакуираха" успешно, директорът на училището извърши проверка на личния състав, отчете времето на напускане на сградата и заедно с инспекторите от Четвърта РСПБЗН на Пловдивската пожарна анализираха занятието.

На двора децата бяха посрещнати от инспектор Димитър Кацарски и старши инспектор Иван Мерджанов, които поздравиха децата и под формата на учебен урок им помогнаха да надградят знанията си по пожарна безопасност. Учениците разбраха, че най- лошият съветник в такива ситуации е паниката, а най- добрият- самообладанието.

В реално време главен инспектор Мерджанов подаде сигнал, като преди това запозна децата с най - важните детайли, които трябва да бъдат съобщени при подаването му, а учениците разбраха, че по само с прецизност и подготовка могат да спестят ценни минути и да помогнат на времето да работи за тях.

С включена звукова и светлинна сигнализация в двора на училището пристигна екип огнеборци от Четвърта смяна на Четвърта служба.

Екипажът огнеборци в състав - Тодор Тодоров – началник смяна, Никола Николов - пожарникар и водача Добромир Добрев, предизвикаха искрено възхищение с бързината и уменията си, които демонстрираха. И малки и големи разбраха, че професията на огнеборците изисква сериозни професионални познания и много добра физическа подготовка.

В края на учебната евакуация директорката на училището- г-жа Мариана Златанска получи заслужени аплодисменти, тъй като безстрашно се впусна в гасенето на запален огън и показа смелостта си пред очите на поверените и възпитаници. 

Екипът ни си тръгна удовлетворен, поставяйки отличен на деца и учители, участвали в проиграването на учебна извънредна ситуация. С тази наша дейност, възпитаваме култура и отговорност у подрастващите, показваме адекватната реакция за всички, които могат да бъдат потенциални свидетели или участници при пожар и не на последно място- опитваме се да дадем личен човешки пример на подрастващите, съобщиха от пожарната.