Пощенско филателно издание на тема "70 години от основаването на Университетa по хранителни технологии – Пловдив“ бе валидирано днес. Официалната церемония се проведе в зала "Хоризонт“ на висшето училище.

Ректорът проф. Пламен Моллов, директорът на регионално управление "Български пощи“ за Южен-Централен район Въчка Иванова, художничката Омана Кацарска, автор на специалното издание и Стефан Стефанов, председател на Пловдивското филателно дружество положиха печата на марката. Тя ще се ползва в официална кореспонденция, а няколко екземпляра ще бъдат съхранени в архива от 70-та годишнина.

Въчка Иванова подари първия плик с марка на проф. Моллов, след като подписи положиха тя и художничката. Ще го сложим на видно място в университета, за спомен на поколенията от това знаково събитие, увери ректорът.

Марката е отпечатана в тираж 6000, а цената й е 0,75 лв. "На нея е изобразена ябълка, универсален символ на образованието, а под нея са химичните съединения, които я изграждат. Присъстват символи на науката и логото на висшето училище, спазени са неговите цветове“, посочи художничката. Тя обясни, че се е стремила да пресъздаде интересната и сложна работа в университета, след като е била запозната с нея от доц. Иван Обрешков.

Проф. Моллов посочи, че датата за валидиране на марката е избрана специално - в първия работен ден след 10 юни, когато преди 70 г. е основан ВИХВП, чийто наследник след половин век става УХТ. Той подчерта, че подпечатването на марката е своеобразен връх в честванията по повод 70-та годишнина.

Въпреки че светът се дигитализира непрекъснато, пощенската марка остава носител на романтиката и на приятните спомени от посетените от всеки места, каза ректорът. Въчка Иванова отбеляза, че марката продължава да бъде универсален символ, който свързва хората. Тя честити годишнина на всички и пожела успех на новото издание.

Церемонията предизвика огромен интерес сред студенти, преподаватели и служители на УХТ. Веднага след края на церемонията те извиха опашка пред Временната пощенска станция, разкрита в залата, за да се сдобият с марката.