Първата предварителна кандидатстудентска сесия в Университета по хранителни технологии започва утре, на 7 март 2023 г., когато стартира приемът на документи. Заявления се подават на място в УХТ, в оторизираните бюра в страната или онлайн до 17 март включително.

На 18-и са изпитите, които също се провеждат онлайн. Началото на изпита по Химия и опазване на околната среда е в 9 ч., а по Математика – в 11 ч. Продължителността е по един час и точно на 60-тата минута кандидатите разбират как са се представили и какви оценки са получили, заяви проф. Георги Костов, функционален декан.

Той припомни, че кандидатстудентските изпити се организират за хората, които нямат оценка от Държавен зрелостен изпит или оценката от него не ги удовлетворява и се борят за по-добър резултат.

В УХТ и тази година ще се признават оценките от матурите за прием във висшето училище, както и от Държавен изпит за придобиване на професионална квалификация, който се полага в професионалните гимназии.

В тазгодишната кандидатстудентска кампания (КСК 2023) вторият предварителен изпит е на 3 юни 2023 г. Заявления за явяване на изпита се подават от 30 май до 2 юни.

Документи за кандидатстване и желание за явяване на окончателния изпит се подават от 13 до 30 юни 2023 г. на място в университета, в оторизираните бюра в страната или онлайн.

Изпитът е на 1 юли 2023 г., а първото класиране ще бъде обявено на 4 юли 2023 г.

Всички успешно положили предварителните изпити в УХТ трябва подадат своите документи и да посочат желаните специалности, за които искат да бъдат класирани в в сроковете на кандидатстване, каза проф. Костов.

Още информация за реда и условията на приема в УХТ на: uft-plovdiv.bg/bakalavri/.