Творецът и дългогодишен председател на Народно читалище "Просвета 1888“ – гр. Поморие Милчо Талев днес бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Поморие“, съобщиха от пресцентъра на Общината. Заслугата е за приноса му към съхранението на духовно-историческата памет и за активното му съзидателно участие в културния и обществен живот на града. Решението бе единодушно прието на редовното заседание на Общински съвет – Поморие, като докладната записка бе внесена от кмета Иван Алексиев, на база предложение от инициативен комитет и съгласно Наредба № 20 за морално стимулиране на физически лица с особени заслуги към община Поморие.

Милчо Талев е роден през 1958 г. в Шумен. Живее и получава средното си образование в Плевен. През 1997 г. завършва ВТУ "Кирил и Методий“ със  специалност графика при професор Иван Маринов.

Участва в много национални и международни изложби и е носител на отличия и награди от тях, като най-скорошни са наградата на СБХ-София за живопис от биенале "Лудогорие“  2021 и наградата за живопис на БХГ "Петко Задгорски“ – биенале "Приятели на морето“2022. Талев има над 50 самостоятелни изложби в Швейцария, Чехия, Германия и Италия. Някои от неговите картини се намират в Националната художествена галерия – София, в галериите в Плевен, Смолян, Разград, Търговище, Бургас, както и в галерии и частни колекции в Швеция, Нидерландия, Германия, Португалия, Гърция, Австрия, Швейцария, Англия САЩ, Израел и други. Като един от най-изявените съвременни български художници, негови произведения са отпечатани в десетки каталози и списания в страната и чужбина. Много наши и европейски критици за писали статии за него.

Като дългогодишен председател на НЧ "Просвета 1888“ Талев е в постоянен досег с всички автори и културни дейци – граждани и гости на гр. Поморие. Основната организация на културните програми, фестивали, концерти,  работа по проекти и най-важните събития за града като "Яворови дни“, "Море от вино“, "Седмица на морето“ и всички останали се осъществяват с неговото активно участие.

Поканените и ръководени от Милчо Талев художници и скулптори в пленера "Светът е море“  осезаемо обогатиха фонда на Градската художествена галерия "Дечко Стоев“ и градската културна среда.

Макар и най-младата, със своето шест годишно съществуване, под ръководството на Милчо Талев Градската художествена галерия "Дечко Стоев“ се превърна в  една от най-реномираните и стойностни галерии в страната. Безспорно е отношението на възхита и уважение сред професионалните среди, продиктувано от високото естетическо ниво, от изключително стойностните прояви. Благодарение на него, не само поморийската общност, а и много гости са се обогатили с показаните шедьоври на автори, като Владимир Димитров – Майстора, Мърквичка, Антон Митов, Иван Милев, Дечко Узунов, Никола Маринов, Димитър Казаков – Нерон и много други.

Непрекъснатият принос на Милчо Талев в личен план и като обществена фигура го правят неразривно свързан и неотделим от Поморие. Той работи безкористно за възпитание у младите хора на естетически вкус и любов към красивото. Всичко това е достатъчно основание Талев да заеме достойно място в българския творчески елит.