Кюстендилските художници представят изложба в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора“. Това съобщи за Агенция "Фокус“ директорът на галерията Валентин Господинов.

Това е изложба на творци, чийто живот и творчески път е свързан с Кюстендил и района. Темата на експозицията е свободна и всеки от авторите представя своите творчески търсения с изразните средства на скулптурата, живописта и приложното изкуство. Изложбата поддържа жива традицията в изобразителното изкуство. Едновременно с това показва актуалното в художествения живот, новите имена в него и развитието на познатите. Експозицията е равносметка на всеки от творците, които представят най-новото от себе си. 

"Смятам, че тази равносметка е много добра и като цифрово изражение, както и като качествено изражение, защото залата, която бяхме отредили за провеждането на тази изложба, за малко да бъде тясна. Журито журира 95 творби от 43 автора. В експозицията влязоха 57 творби на 37 автора. Вече излязоха анонси и мога да кажа, че изложбата наистина е много приятна, много интересна. Ще бъде интересна за всички посетители, които ще идват. Хубавото е това, че изложбата е една първа стъпка в едно задвижване и обновяване на кюстендилската група на художниците. Тази година се направи една промяна. Бяха пуснати заявления от 22 нови члена в тази група. Надявам се, че това ще вкара един нов импулс в двете изложби – "Годишната изложба“ и "Кюстендилска пролет“. Искрено се радвам, че това наистина ще се случи, защото в предните години галерията изземваше функциите на групата на художниците“, каза Валентин Господинов.

Той допълни, че е щастлив и от друг факт, а именно това, че качеството на изложбата не пада и винаги се появяват нови имена и нови присъствия, които обновяват пейзажа на това, което се случва обикновено.

Венцеслав ИЛЧЕВ