В Градска художествена галерия – Благоевград бе представена невероятно интересна изложба със заглавие "Спи градът. Фосфени“. Автор е 17-годишната ученичка Габриела Попова, възпитаничка на Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика "М. В. Ломоносов" в София, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Директорът на благоевградската галерия Иван Милушев коментира, че младата художничка тепърва тръгва из дебрите на изобразителното изкуство, но творбите ѝ са впечатляващи.

"Основното в нейните работи е това, че тя работи с изключително много лаконизъм, което е характерно за по – зрелите художници. Тук аз намирам онази нишка, която може да ни свърже със заключението, че тя е един млад и талантлив човек“, каза още той.

От своя страна Габриела изказа специални благодарности към всички, които я подкрепят и които харесват творчеството ѝ. Тя сподели, че има ясни бъдещи творчески планове, но какви са те – предстои да разберем съвсем скоро.

Десислава Кузманова пък сподели, че с творчеството на младата художничка се запознава в един неделен ден, когато пият кафе с майка ѝ. По – късно двете се срещат и в разговора се заражда идеята, Габриела да представи картините си пред публика. Тя отбеляза, че в процеса по обмисляне на изложбата научава, че всичките картини, които младата дама рисува, са провокирани от чувствата, които изпитва, когато чете Дебелянов.

"Спи градът. Фосфени“ представя не само картините на Габриела, но и любимите ѝ стихове от Дебелянов. Всяка творба е свързана с дълбоката душевност на поета символист. Изложбата представлява едно интересно съчетание на изобразително изкуство и поезия.