На 24 февруари, от 15.00 до 17.00 часа и от 17.00 до 19.00 часа, в залите на НЧ "Св. Климент Охридски - 1858“ в Стара Загора ще се проведат забавни творчески ателиета за изработване на стрели/ бутурници. Това съобщиха за "Фокус" от Община Стара Загора. Материалите ще бъдат осигурени на място.

Сръчен майстор ще показва как сами да изработите традиционна българска стрела по повод наближаващия празник Сирни Заговезни. От читалището канят малки и големи да спазят традицията и да се забавляват докато творят.

Творческото ателие "Стрела за Заговезни“ е част от проект "Имането“ на НЧ "Св. Климент Охридски 1858“, финансиран от Национален фонд "Култура“.

Сирни Заговезни е важен зимно-пролетен празник в народния календар. С него се поставя началото на постите преди Великден. Празникът бележи границата между зимата и пролетта - символизира възраждащата се природа. Един от популярните обичаи е хвърляне на стрели. Всеки ерген изстрелва с лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късни доби на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.

Рени АТАНАСОВА