За втори път смолянската публика се срещна в Регионална библиотека "Николай Вранчев" с известната писателка и поетеса Мария Лалева. Това съобщиха от библиотеката. За втори път това бе вълнуваща среща на емоции, споделени истории и лични откровения.

Читатели на библиотеката и почитатели на една от най-четените съвременни български писателки се събраха за представяне на последния й роман, "Пасиансът на архангелите". За него авторката споделя: "Човешкият свят, разделен на черно и светло, ад и рай, лъжа и истина, его и душа се разкрива чрез история, наситена с предизвикателства и болка“.

Срещата започна с творческо представяне на Мария Лалева от директора на библиотеката Светлана Хаджиева, след което писателката поведе публиката из лъкатушните пътеки по създаването на своята творба. Тя разкри епизоди от написването й, когато едни от персонажите са идвали пълнокръвни и завършени, а други е трябвало да освободи, за да изживеят сами душевното си пречистване. Лични преживявания, размисли за живота, житейски уроци и търсения намерили място в книгата, бяха поднесени на публиката по завладяващ начин.

"Двата ми романа са най-дългите писма до мен самата. "Живот в скалите" е рана, а "Пасиансът на архангелите" е мекота, оная мекота, която идва след раната. Двете книги са голямата ми лична крачка. След като поговорих със себе си в първата, във втората трябваше да действам. Затова тя е книга на съдбата. Пасиансът на живота".

Името на Мария Лалева е известно в съвременната българска литература още с излизането на стихосбирките "Личен архив“ (2013) и "Не съм ви ближна“ (2016), които претърпяват няколко преиздавания през годините. Но истинска популярност и любов от страна на многобройните почитатели й донася романът "Живот в скалите“. Макар да излиза през октомври 2018 г., само за три месеца се превръща в бестселър на годината според класацията на верига книжарници "Хеликон“. Мария Лалева е отличена и с престижната награда "Жена на годината“ на сп. "Грация“ в категория "Култура“ за 2019 г. През същата година издава и стихосбирката си "Благословете Юда“. Вторият й роман "Пасиансът на архангелите“ излиза от печат през 2021 г., като продължава да вълнува публиката и намира нови читатели.