Деца и тийнейджъри са поканени да се включат в творческа работилница, която ще се проведе в два поредни почивни дни - 13 и 14 април в Градската художествена галерия "Борис Георгиев" - Варна, съобщиха от ГХГ-Варна.

Мотото на работилницата е "Природата е празник", а творческият продукт ще бъдат хайку и комикси, създадени след запознаване с произведенията от изложбата "Естествено пространство", която гостува във Варненската галерия. Изложбата на асоциация “kunstraumarcade" ("Аркаде") от Австрия включва живопис, рисунки, графика, видео, обекти, инсталация на 16 автори от Австрия и България и е посветена на взаимоотношенията на човека и природата.

Елена Владова, журналист, автор на книги и комикс обучител, кани ученици на възраст от 7 до 16 години да участват в творческите ателиета, вдъхновени от изключително разнообразните произведения в изложбата.

"По време на заниманията ще разгледаме много внимателно творбите - споделя организаторката. - Те ще послужат на всеки от участниците за създаване на произведения в два жанра по избор. Това са свързаното в същността си с природата хайку в словесното изкуство, и хибридният и многопластов жанр на комикса.

За да участвате в тези ателиета, не е задължително да сте писали преди хайку или да сте създавали комикси - обръща се тя към младите таланти. - Важно е да сте любопитни да научите какво е хайку и кои са основните елементи, които изграждат комикса. Разглеждайки изложбата, ще се убедите колко различни начина може да има при интерпретацията на една тема. Така ще подходим и ние в работата си, вдъхновени от произведенията."


Галерията осигурява материали за работа в творческото ателие. Ако някой от участниците вече има обичай да си записва литературните идеи в тефтер, може да го носи или пък ако рисува с таблет, може да работи с него.

Младите творци ще могат да се запишат в група според възрастта си - на 13 април са заниманията за деца от 7 до 12 години, а на 14 април - за тийнейджъри от 13 до 16 години.

Началото на всяко от занятията е в 16:00, продължителността - един астрономически час. Включването и в двете групи е срещу входен билет за Галерията.

Организаторът на творческите работилници предлага и продължаващо обучение по темата, участниците могат да преминат към следващо ниво в занятията - занимание сред природата на 20 и 21 април, което ще е с такса за участие и със регистрация към организатора. Записването за творческата работилница “Природата е празник" в Градската художествена галерия - Варна, става на тел.: 052 612 363 и имейл: artgalleryvarna@abv.bg