Творческа работилница за декориране на котленска божигробска престилка с възрожденска щампа организират в Етнографска къща - Балчик този петък (23 септември), предаде репортер на радио "Фокус" - Добрич. Началото е в 15:30 часа.

В същия ден в 18:30 часа в Художествената галерия в Белия град ще бъде открита изложба, която представя пътя на хаджийската премяна от Синия балкан до Белия град. Автор на творбите е Дора Куршумова. Нейните картини са изпълнени в техника восъчен батик, съчетан с акрилни бои. Централно място в художествения й свят заема образът на българката и нейната премяна, като акцент е поставен върху божигробската престилка, нейната символика и красота. Творческата история на Дора Куршумова включва внушителен брой самостоятелни изложби - 52. В Художествена галерия – Балчик художничката гостува през 2014 г. с изложбата "Попътен вятър“ и през 2015 г. с "Хубостта на българката“. Дора Куршумова е също автор на много книги. Чрез изобразителното и приложно изкуство и писаното слово тя възражда и съхранява българските традиции и история.

Картината на празника на българската народна душевност ще допълни среща в галерията със "славея на Добруджа" - народната певица Галина Дурмушлийска. Тя ще представи своята авторска книга "За песните на моята душа“. Книгата е посветена на нейното творчество и разказва историята на песните й. Премиерата е с начален час 17:30.

Жулиета НИКОЛОВА