От 27 юни до 27 юли Община Варна е домакин на ексклузивна изложба графично изкуство "Модернистите на XX век“. Организатор на събитието е галерия "Vivacom Art Hall Oborishte 5“ под патронажа на кмета на община Варна г-н Благомир Коцев. Графични творби на големите творци Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Марк Шагал и Хуан Миро ще бъдат изложени за месец в Градската художествена галерия на улица ул. "Любен Каравелов“ 1 от 10:00 ч. до 18:00 ч. в работното време на галерията от вторник до неделя. За първи път от своето създаване Галерия Vivacom Art Hall Oborishte 5 ще представи своята емблематична изложба от частната си колекция "Модернистите на XX век“ извън българската столица.

В частната колекция намират място 70 произведения на световните имена, всяко от което има богата история и произход. Много от творбите, включени в изложбата, са част от постоянните колекции на световни музеи и галерии. Някои от картините идват от престижното Ателие "Мурло“ в Ню Йорк, което е работело с най-прочутите творци през последния век. То е и най-големият в света издател на оригинално графично изкуство.

В рамките на изложбата в морската столица ще бъдат показани и постери от реализирани вече изложби в САЩ и други страни.

Посетителите на експозицията ще могат да видят някои от литографиите от серията "Балетните танцьори“ с ограничен тираж и ръчно подписани от Пабло Пикасо с молив. Ще бъдат изложени и експонати от серията “Carnet de la Californie" - портфолио, включващо 25 литографии на Пикасо, отпечатани от парижкото студио Mourlot. Най-важен акцент от селекцията са офорти с ръчен подпис на Пикасо от най-ценния му период - Волард. Тези творби рядко се показват пред публика и пристигат директно от семейството на Пабло Пикасо.

Пабло Пикасо е един от създателите на кубизма, преминава през сюрреализма, но остава един от най-големите художници, повлияли изключително развитието на изобразителното изкуство на XX век. Признат е за най-добрия художник за последните 100 години. Всички произведения на великия художник са изпълнени с много емоции и обществена критика, в някои личи болезнената му позиция спрямо насилието и човешката жестокост.

Посетителите на изложбата "Модернистите на XX век" ще имат възможността да видят няколко гравюри на дърво от любимата серия на Салвадор Дали "Божествена комедия", вдъхновена от едноименното литературно произведение на италианския писател Данте Алигери. Гравюрите са творческо продължение на серията от 100 акварела за рая, ада и чистилището, създадена от Дали през 1960 г.

Експозицията съдържа също творби от серията Библия Сакра, включваща текста на Библията със 105 цветни литографии /смесена техника/, създадени през 1963–64 г. Това е най-голямата публикувана серия с илюстрации на автора, издадена от италианското студио Ридзоли едишънс – Милано. Любителите на испанския модернист ще имат възможност да видят и творби от серията La Amour de Cassandra (Любовите на Касандра), които той създава като илюстрации по литературното произведение на френския поет Пиер дьо Ронсар. Цикълът включва 18 офорта, отпечатани през 1968 г. в специално книжно издание. Десет от композициите са изпълнени върху хартия Japon и Arches, като част от тиража е довършен с акварел и носи водния знак на Дали, а друга остава черно-бяла и ръчно подписана с молив.

Салвадор Дали е забележителен испански художник, чието име днес е символ на сюрреализма в изобразителното изкуство. Той е сред малкото художници, които постигат голяма популярност още приживе. Известността му до голяма степен се дължи и на неподправената му екстравагантност. Освен че създава над 1 500 живописни платна, той работи и с редица други техники – графика, скулптура, илюстрации на книги, бижута, театрални декори и разнообразни обекти.

По време на изложбата ще бъде представена селекция от най-известните цветни литографии на Хуан Миро. За публиката във Варна ще бъдат изложени цветни литографии от серията Melоdie Acide - живописно изследване на цвят, форма и символика, създадена през 1980 г. и ръчно подписана с молив от каталунския художник.

Хуан Миро е испански художник-сюрреалист със специфичен стил. Образите от творбите му идват директно от поезията, спомените и сънищата. Работата му е повлияна от различни направления в изкуството - фовизма (интензивните цветове), кубизма (геометрични форми) и традициите на каталунския фолклор. Художникът рисува образи от въображението, създавайки творби, които са визуален аналог на сюрреалистичната поезия. В тези приказни видения могат да се разпознаят забавни геометрични форми и зооморфни елементи. В картините си Миро използва строг набор от няколко чисти и интензивни цвята – жълто, червено, синьо, зелено и черно.

В експозицията Марк Шагал ще бъде представен с част от портфолиото си от цветни литографии по Библията, всяка от които илюстрира сцена от старозаветен текст, както и непоказвани до момента в България творби от серията "Басните на Лафонтен“.

Марк Шагал е руско-френски художник от еврейски произход. Той е предшественик на сюрреализма. Библейските сюжети вдъхновяват автора през целия му творчески път, но "Библейската серия“ е една от най-емоционалните му поредици. Интересен факт е, че през 1931 г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща Шагал на пътешествие в Палестина. Там той проучва местностите, споменати в най-драматичните сюжети от Стария завет.