С тържествено шествие на 24 май 2024 г. новозагорци почетоха Солунските братя и отбелязаха Националния празник - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

То беше оглавено от духовници от новозагорска духовна околия, кмета на Община Нова Загора Галя Захариева и нейния екип, председателя на Общински съвет Нова Загора д-р Константин Тачев и общински съветници.

Представителни блокове на детски градини, училища, ЦСОП, читалищни дейци и танцови състави преминаха през красивата централна пешеходна част на града, за да се съберат на площада в петъчния ден, да споделят неповторимата емоция и да отбележат празника на българското Абеве.

С пламенни думи по тържествения повод се обърна кметът на Община Нова Загора Галя Захариева към всички тях:

"В най-българския празник, 24 май, Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, душите ни ликуват, защото славянската писменост е нашият исторически белег.“ В своето приветствие тя изрази преклонението си към българската реч, към създателите на българската азбука, българските книжовници и просветители. Отправи сърдечен поздрав към работещите в сферата на образованието, науката и културата и към жителите на общината, като призова: "Словото е нашата светлина, в нашата азбука са закодирани устойчивите темели на народността ни. Ние сме тук, за да го пазим чрез нашите учители, учени, културни дейци, хората на духа, събрали мъдростта на времето!".

Националният празник пробужда националната гордост у всеки. На този ден заслужено българинът отдава почит към труда на своите учители по дух. По традиция всяка година и общинското ръководство изразява признанието си към тях пред новозагорската общественост. Тържествената церемония по награждаване се проведе пред подредените на Градския площад участници в тържественото шествие.

Кметът на Общината г-жа Захариева връчи Грамота "Неофит Рилски" на Ивелина Денчева Атанасова от НУ "Любен Каравелов", удостоена с нея от Министерството на образованието и науката за дългогодишна цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищно образование.

Последва награждаване на най-заслужилите новозагорци. Председателят на Общински съвет Нова Загора д-р Константин Тачев връчи отличията на удостоени учители с медал "Диньо Петров Сивков" с решение на Общинския съвет за дейността си в сферата на образованието: Пенка Калина – Колева – директор на НУ "Любен Каравелов", Ганка Колева – заместник-директор по административно-стопанска дейност в СУ "Христо Ботев“, Светлана Динева – учител в СУ "Христо Ботев" и Мая Желязкова – учител в СУ "Иван Вазов".

За своето старание, упорит труд и знания, бяха наградени и ученици от гр. Нова Загора, показали отличен успех през целия гимназиален етап на обучение. Те получиха Плакети със знака на Община Нова Загора от кмета Галя Захариева и аплодисментите на новозагорци.

Празникът продължи с фолклорните ритми и танците на момчетата и момичетата от ДЮФА "Загорчета" с главен художествен ръководител и хореограф Енчо Енчев и помощник-ръководител Ивелин Иванов и ТШ "All steps – Всички стъпки" гр. Нова Загора с художествени ръководители Павлина и Стоян Петрови.