Духовият оркестър "Васил Абрашев" към Община Търговище организира тържествен концерт по повод именуването си и отбелязването на 90 години от рождението на патрона си, маестро Абрашев, съобщиха от Община Търговище.

Концертът ще се състои в навечерието на Лазаровден, 7 април, от 17.30 ч. в залата на Държавния куклен театър в Търговище. 

Като препратка към символиката на празника, в подготвената от диригента д-р Росица Бояджиева - Вълева програма, се преплитат традиция и обновление. Ще прозвучат пиеси като "Ръченица" из "Тракийски танци" от Петко Стайнов, "Танц 89" на Жул Леви, както и обичани хитове - "Да започнем отначало", "Респект", "Да е влюбен този свят " и други. 

Вокалните партии са поверени на млади дарования от Търговище: Сабина Донева,  Елена Добрева,  Ебру Хайрединова,  Александра Петрова. Специален гост-барабанист е ученикът на маестро Абрашев Ненчо  Стефанов.

Припомняме, че решението  Духовият оркестър да носи името на първия си диригент Васил Абрашев бе взето на заседанието на  местния парламент през февруари. Инициативата за именуването е на оркестрантите. Идеята им бе подкрепена от инициативен комитет, в чийто състав влизат редица почетни граждани, културни дейци и общественици от града ни. 

Духовият оркестър в Търговище е сформиран през 1967 г. Първият диригент, маестро Абрашев, остава начело на състава повече от 30 години.