Сдружение "BG Бъди активен" приканва жителите на Пловдив, които обичат да спортуват и да се разхождат по поречието на река Марица, да се включат организирано от тях почистване на единадесет километров участък от брега.

Доброволци, граждани, НПО организации и местни административни структури ще се обединят, за да направят бреговете на реката по-приятно и по-чисто място. Акцията, наречена "Зелена миля“ е планирана за 22-ри октомври (събота) и ще обходи протежението на реката от Околовръстното шосе, посока Пазарджик (6-ти километър), до остров Адата. Началният час на почистването е 14.00 часа, а сборен пункт за всички желаещи да се включат е локацията срещу паркинга на магазин Билла, преди моста на Напредък. Инициативата се осъществява в партньорство със Спортен клуб по туризъм, Воден клуб Пловдив, РИОСВ - Пловдив и КМД Пловдив и е част от дейностите на програмата "_Място България".

Събитието е отворено за индивидуални участници, но е и страхотна възможност за групи и колективи, които искат да се включат в каузата. “Изцяло сами носим отговорност за състоянието на средата, в която живеем. Често чуваме изрази като: “Не нося отговорност, нямам ангажимент". Само че, тогава това означава и че нямам и право на претенции. Ако искаме да имаме право да критикуваме как изглежда средата около нас, трябва да сме активна част от нейното развитие и облагородяване", казва Ласка Ненова от сдружение "BG Бъди активен". "Зелена миля" e нова кампания на сдружението ни, с която искаме да ангажираме  доброволчески екипи със серия от инициативи за почистване на крайбрежни и водни зони. Едновременно с това, провеждаме и застъпническа кампания, насочена към предотвратяването на образуването на нови незаконни сметища. Тя има за цел изграждане на капацитет за общини, дейности за повишаване на осведомеността и образоването на граждани относно техните права и задължения и премахване и превенция на образуването на незаконни места за изхвърляне.“ Като част от кампанията, "BG Бъди активен" разпространява добри практики, информация, възможности за включване и застъпническа програма за превенция образуване на незаконни сметища до общини от цялата страна.

Организаторите ще разделят доброволците символично на две групи – такива с опит и екипировка и "любители“. Хората със собствена екипировка и опит могат да стартират дейности още в 10 ч. сутринта, под моста на Околовръстното шосе посока Пазарджик  (6-ти километър),  за да се включат в дългото почистване на реката, което ще е около 9 км. или 5 мили и половина.

Доброволците, които имат опит, но нямат собствена екипировка, както и доброволците без опит могат да се присъединят в 14:00 часа на река Марица срещу паркинга на магазин Билла преди моста на Напредък. Там те ще бъдат разделени на групи и ще им се направи първоначален инструктаж. Всички доброволци е добре да бъдат добре облечени, с непромокаеми  дрехи доколкото им е възможно, дълги панталони и обувки, както и да имат резервен чифт дрехи, съветват организаторите. След инструктажа част от тях ще бъдат качени по лодките и извозени до острова на Адата, който ще почистят по крайбрежието му. Останалата част (по-опитните доброволци) ще почистят съответно северния и южния бряг на река Марица до самия Бараж, приблизително 2 км или 1 миля и половина. Доброволците могат да се регистрират предварително за участието си.

Партньорите от КМД са осигурили 2 контейнера за строителни отпадъци разположени съответно: на коритото на река Марица, южен бряг, срещу паркинга на магазин Билла преди моста на Напредък и срещу сградата на ВИХВП  (южен бряг на река Марица до моста на ВИХВП). В края на деня отпадъци ще бъдат извозени към съответното депо.