Асоциация "Голям брат, Голяма сестра – България“ набира малчугани и подрастващи на възраст между 7 и 16 години, които да посещават безплатно културни мероприятия, музеи, галерии и творчески работилници със своите ментори.

Мислите ли, че Вашето дете има нужда да общува повече със свои връстници, докато учи любопитни неща, свързани с културата и изкуството?

Асоциация "Голям брат, Голяма сестра - България" стартира пилотно издание на културна менторска програма, в чиито рамки деца и младежи ще имат възможност да се учат от своите културни ментори, докато се забавляват и общуват заедно!

Кои сме ние и защо точно културно менторство?

Асоциация "Голям брат, Голяма сестра - България" е доброволческа организация, основана през 2006 г. в град Пловдив. От създаването си до днешния момент, Асоциацията предоставя менторската програма "Голям брат Голяма сестра" на деца и младежи, които имат нужда от подкрепа и насока по пътя на своето израстване, като ги напасва с техен ментор - доброволец. Детето и менторът се срещат в рамките на поне една година, като целят да изградят приятелство, което в дългосрочен план да помогне на малкия приятел да порасне по-осъзнат и готов за съзнателния си живот.

От 2006г. насам в менторската програма са се включили повече от 400 деца и над 600 доброволеца. 

От януари 2023 година екипът на Асоциацията започва работа по нов менторски модел - в областта на културата и изкуството, която е част от международен проект "Match with Arts and Culture".

Какви са условията за участие?

Асоциацията търси деца и младежи за участие в менторската програма, които да отговарят на следните критерии:

- на възраст между 7 и 16 години;

- да имат съгласието на родител;

- не е необходимо да имат изразени творчески наклонности;

- може да се включат и деца, които живеят извън Пловдив;

- с предимство се ползват деца и младежи от социално затруднени семейства, без достъп до културни събития и мероприятия; деца, лишени от родителска грижа; деца от малки и отдалечени населени места.

Какво точно ще се случва и кога?

Културната менторска програма ще протече по следния начин:

- събиране на заявки за участие на деца - до 20 февруари 2023 г. 

- групиране на децата/младежите и доброволците  в менторски групи: голяма група (2-3 ментора + до 10 деца) или малка група (1-2 ментора + до 5 деца) - в началото на м.март 2023 г. 

- осъществяване на  ОБЩО 16 групови културни менторски активности  -  от м.март до края на м.октомври 2023 г.

Менторски активности:

- посещения на културни институции - галерии и музеи, както и посещения на културни мероприятия -  представления, театрални постановки, концерти, пърформанси и др.;

- организиране на групови креативни уъркшопи - по рисуване, творческо писане, музика, свирене на музикални инструменти и т.н.;

- насоки за виртуални посещения на културни институции и културни мероприятия.

N.B. Това, че ще се проведат 16 активности общо, не означава, че детето Ви трябва да се включи във всички 16. Заетостта на менторската група, в която детето Ви ще бъде включено, зависи от всички в групата. В началото на всеки месец ще бъде изготвян график на заниманията, съобразен със свободното време на всички и с времето за провеждане и посещение на различните културни мероприятия и институции. Средната продължителност на едно занимание (в зависимост от характера му) се предвижда да е между 2 и 3 астрономически часа.

Къде ще се случва всичко?

Всички дейности ще се провеждат в град Пловдив. Децата и младежите ще посещават заедно със своите ментори мероприятия, музеи и галерии на територията на града, а груповите креативни работилници ще се осъществяват в галерия "pLOVEdiv", Капана (ул. "Павел Куртевич" 3).

Трябва ли да заплатя нещо?

Участието в менторската програма е абсолютно безплатно за всяко дете/младеж. Разходите за всички посещения, както и материалите за провеждане на творческите работилници, се поемат от Асоциацията. За деца/младежи, които живеят извън град Пловдив, се поемат пътните разходи до града при предоставяне на транспортен документ.

И все пак... кои са менторите?

Менторите в културната менторска програма са млади хора на възраст от 14 до 30 години, които са преминали обучение за тази своя роля. Те ще бъдат групирани с децата според общите им интереси и възрастов критерий. 

Може ли детето ми да разчита на допълнителна подкрепа, докато е в менторската програма?

В рамките на същинската част на менторската програма - м.март - м.октомври 2023 г., на разположение на всички деца/младежи и ментори в програма ще бъде психолог на Асоциацията, който всеки месец ще изисква обратна връзка от всички тях и ще следи за безпрепятственото протичане на отношенията в менторските групи.

КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 20 ФЕВРУАРИ 2023 Г. във формуляра тук:

След изтичането на крайния срок ще се свържем с Вас най-напред по-имейл, за да ни потвърдите участието на детето Ви и за да Ви дадем информация за следващите стъпки, а при необходимост и по телефон.