Конкурс за фасадна стенопис-декорация на тема "Търновските благодетели“ тече в старата столица. Организаторите от Ротари клуб – Велико Търново уточняват, че крайният срок за участие в него е 15 март 2024-а година, предаде кореспондент на "Фокус“. Той бе удължен с решение на журито, което ще реши кой ще е победителят.

Състезанието всъщност е международно, тъй като в него могат да се включат и чужденци. Този, който го спечели ще има възможност да изработи монументално произведение върху сграда, разположена на ул. "Стефан Стамболов" №57 в центъра на Велико Търново. Проектът надгражда и разширява начинанието на ротарианците за създаване на стенопис, посветен на дарителството във Велико Търново. Основната идея е да бъде възродена паметта за онези търновци, които в миналото с лични усилия и средства са допринесли за общественото благо на града, да бъде почетено делото им, а заедно с това да бъде повдигната в обществото темата за дарителството като морална ценност, благодетел и висока проява на хуманизъм.

Конкурсът е с осигурен награден фонд и дава възможност за широко участие на творци, с потенциал в генерирането на идеи за по-добро градско пространство. Той приобщава и обществеността, давайки възможност на гражданите да изразят своето мнение, като определят един от победителите чрез своеобразна "Награда на публиката“. Хората ще могат да гласуват в специална секция във фейсбук страницата на Ротари клуб – Велико Търново.

До 15 декември организаторът - Ротари клуб - Велико Търново, ще публикува на интернет страницата на конкурса и на своята фейсбук страница кратки допълнителни разяснения за заданието, с максимално ясно формулирани изисквания и препоръки към участниците. Участниците, които вече са подали своите идейни проекти до 23 ноември ще имат възможност да ги прецизират, адаптират и подадат отново в новия определен срок.