"Сътрудник социални дейности – социална работа с деца и семейства в риск“ ще е новата специалност в Средно училище "Владимир Комаров“ във Велико Търново. Школото е първото у нас, което проявява интерес към обучението на ученици за социални работници, предаде кореспондент на "Фокус“. От училището уточняват, че паралелката ще е част от приема за следващата 2023/2024 учебна година. Местата в нея ще са 26, а младежите ще участ както задължителни, така и специализирани предмети -  професионална етика, детска психология, семейна педагогика, социално законодателство и други. Специалността е подкрепена от Община Велико Търново и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“, като от двете институции ще оказват съдействие за практиката и обучението на учениците.

Новината бе обявена на пресконференция от директора на училището Янаки Лазаров и Росица Димитрова – директор на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново.

Общи осем са заявените нови паралелки за учебната 2023/2024 година, обясняват от Регионалното управление на образованието.

Разкриване на учебни места за професия "Хлебар, сладкар“, специалност "Декорация на сладкарски изделия“ в дуална форма са пожелали от Професионалната гимназия по хранителни технологии "Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица. От Гимназията по електротехника и електроника в железничарския град са заявили три предложения – за професия "Електротехник“, специалност "Електроенергетика“ в дуална форма; специалност "Техник на енергийни съоръжения и инсталации, възобновяеми енергийни източници“ и  професия "Програмист на роботи“, специалност "Програмиране на роботи“. Друго горнооряховско училище - Професионалната техническа гимназия "Васил Левски“ иска да обучава младежи за професията "Техник по транспортна техника“, специалност "електрически транспортни средства“. От Гимназията по транспорт в Стражица пък настояват да обучават ученици по професията "Техник-механизатор“, специалност "Механизация на горското стопанство“. От СУ "Максим Райкович“ в Лясковец са се насочили към новата за тях специалност "Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение“.

Крайният срок, до който училищата могат да подават предложенията си за нови професии и паралелки е 16 януари.