Мерки за гарантиране безопасността, спокойствието и сигурността на гражданите предприе търновската полиция дни преди Великден. Това съобщават за "Фокус" от Областна дирекция на МВР - Велико Търново. И тази година във връзка с предстоящите празници са предвидени редица мероприятия. Извършени са проверки, съвместно със служители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", в местата, където са предвидени религиозни мероприятия. Ще се предприемат и необходимите дейности за опазване на обществения ред и създаване на организация за полицейско присъствие в районите около тези обекти.

"Засилено полицейско присъствие е предвидено преди, по време и седмица, след празниците в районите на гари и жп гари, предвид интензивното придвижване на пътници. Завишен ще бъде контрола при транспортирането, законната употреба и съхранението на взривни вещества, огнестрелно оръжие, боеприпаси и пиротехнически средства, с цел недопускане на инциденти, съобразно изискванията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Предвидени са специализирани полицейски операции, с цел недопускане на кражби на домашни животни, разпространение и продажба на акцизни стоки без бандерол. Ще се извършват съвместни проверки със служители от Агенцията за безопасност на храните по отношение качеството и произхода на храните от животински произход. Предприети са необходимите мерки и за ограничаване и недопускане на посегателства върху православните храмове", уверяват още от търновската полиция.

Засилено полицейско присъствие ще има по главните и второстепенни пътища в областта, както и в участъците с концентрация на катастрофи на 13-ти, 14-ти и 17-ти април.

"Ще се създаде организация за максимално и ефективно използване на наличните автоматизирани технически средства за контрол, като най-активно това ще се случва в петък и неделя - 14-ти и 16-ти април", поясняват още от ОД на МВР.

Ще се следи основно за шофиране след употреба на алкохол и наркотични вещества, за шофиране с превишена скорост, както и за всяко неспазване на Закона за движение по пътищата.

"Пътуванията по Великден се отличават с интензивен трафик в предпразничния и в първия от поредицата празнични дни, както и в последния почивен ден. Пролетното слънце предизвиква по-голяма активност към движение. Все по-често в трафика се включват пешеходци, велосипедисти, мотопедисти и мотоциклетисти. Много нови водачи също активно се включват в движението, но традиционно на пътя с моторни превозни средства излизат и неправоспособни водачи, които са опасни не само за себе си. Увеличаващият се брой превозни средства спомага за образуването на колони и задръствания на вход-изходните артерии на големите населени места и на граничните контролно-пропускателни пунктове. След зимното обработване на улиците и пътищата с различни препарати срещу лед и сняг на пътните платна са се появили нови повреди и неравности, а не навсякъде пътищата са почистени след зимния сезон", напомнят още от полицията и призовават всички шофьори да карат внимателно.

Луиза ТРАНЧЕВА