Спектакълът "Амадеус“ на великотърновския театър украси корицата на престижното списание "Музикални хоризонти“. От културната институция в старата столица уточняват за "Фокус“, че периодичното издание е на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Статията "Амадеус" – симбиоза между театър и опера“ е отзив на проф. д-р Желка Табакова след участието на артистите от МДТ "Константин Кисимов“ в 53-ото издание на Софийски музикални седмици.

"Амадеус“ е най-новото заглавие в афиша на Музикално-драматичния театър в старата столица. Спектакълът беше представен с голям успех на откритата сцена на крепостта Царевец в рамките на седмото издание на Летния оперен сезон "Сцена на вековете". Великотърновци и гостите на града могат да гледат постановката и тази вечер от 19:00 часа в голяма зала на МДТ. Специална изненада по повод Деня на народните будители е възможността два билета да бъдат закупени на цената на един.

Режисьор на театрално-музикалния спектакъл е Бойко Илиев, който е и автор на сценичната адаптация. В основата му стоят едноименната пиеса на Питър Шафър, както и сценарият на прочутата биографична филмова драма от 1984 година, режисирана от Милош Форман. В "Амадеус“ публиката ще се наслади на оркестрови изпълнения на музика от оперите "Отвличане от сарая“, "Сватбата на Фигаро“, "Дон Жуан“, "Вълшебната флейта“, симфонични произведения, концерти за пиано, "Реквием“. Диригент-постановчик е маестро Георги Патриков, хореографията е на Катя Богданова, а хормайстор - Яница Първанова.

На 24 ноември от 19:00 часа великотърновският театър ще гостува със спектакъла "Амадеус“ в Русе.