145 години Търновска конституция честват във Велико Търново. Годишнината от изработването и приемането на Първата Конституция на страната ни ще бъде отбелязана на 16 април, предаде кореспондент на "Фокус“. Програмата започва с молебен в катедралата "Рождество на Пресвета Богородица“ от 9:00 часа.

Час и половина по-късно честванията се пренасят в Дома на Търновската Конституция – музей "Възраждане и Учредително събрание“, където в 10:30 часа започва открит урок за първия български основен закон, приет на 16 април 1879 година. Лектори ще са историците проф. д-р Милко Палангурски, проф. д-р Пламен Павлов и проф. д-р Петко Петков.

Точно в 12:00 часа на обяд на паметната плоча пред музея ще бъдат поднесени цветя, а веднага след това на площада пред историческата сграда започват изпълненията на Професионален фолклорен ансамбъл "Искра“.

По традиция, както при всеки един празник във Велико Търново, ще има и прожекция на аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина“, която ще е от 20:30 часа.

През цялата седмица жителите и гостите на Велико Търново могат да разгледат изложбата "145 години Търновска конституция“, която е подредена пред Факултета по изобразително изкуство.