Почти 80% от подадените до момента годишни данъчни декларации в Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново са в електронен вариант. Близо 17 000 граждани вече са декларирали доходите в Приходната агенция, уточняват от там за "Фокус" и припомнят, че остават 8 дни за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица, получени през 2022 година. Над 700 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а близо 3 000 са ги подали в офиса на приходната агенция във Велико Търново.

"Годишна данъчна декларация подават лицата, получили през 2022 година доходи от хонорари, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем или от продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра. В документа се посочват и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и други", обясняват от НАП.

Срокът за деклариране и плащане на данъка по годишните данъчни декларации е 2 май, тъй като 30 април е почивен ден.

"Физическите лицата, извършващи дейност като търговци, например регулярно продават стоки в интернет с цел печалба, включително едноличните търговци, както и земеделските стопани, избрали този ред на облагане, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2023 година. В случай че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 2 май", уточняват още от Приходната агенция.