Жители на Велико Търново се свързаха с нас, за да алармират, че данъците за МПС, които се плащат в общината, са едни от най-високите в страната, предаде кореспондент на "Фокус“. Проблемът, според хората, не е в това, че плащат много, а в това, че парите не покриват всички нужди и пътищата не са в идеално състояние.

Симеон Николов си е направил труда да изготви официална статистика, според която Великотърновска община е една от водещите в страната по размера на ставките за превозни средства. Според неговата таблица в града има регистрирани около 42 000 автомобила, при население от 70 000 човека. Той, както и други търновци са на мнение, че колите тук са много повече. Доказателство за това, според хората, са и липсата на паркоместа, натоварения трафик, както и лошото състояние на пътната инфраструктура.

"За всеки един нормален човек, който ходи по улиците на този град е ясно, че автомобилите в никакъв случай не са толкова, а са минимум два пъти повече. Направих справка и установих, че в цялата страна има две общини, които държат класацията за най-високи данъци. Едната е нашата – Търново, а другата – Пазарджик“, обяснява търновецът.

Данните, събрани от Николов показват още, че в общини, големи горе-долу колкото Търновска и Пазарджишка, като Перник, например, където има близо 67 000 души, според преброяването от 2021 година, данъкът за колите е доста по-нисък. За 10-15-годишни коли до 150 коня в Търново той е 420 лева, а в Перник – 252 лева. По-ниска е ставката и в много по-големи общини като Пловдив – 374 лева, Плевен – 321 лева, Стара Загора – 330 лева. В столицата шофьорите плащат 289 лева. Решението, което Николов предлага, е намаляване на ставките, защото според него, това ще донесе много повече пари в хазната, тъй като много повече хора ще си регистрират колите тук.

От Община Велико Търново уточниха, че данъците на превозните средства не са променяни от 2019 година. От тогава колкото по-висок е евро класът на автомобила, толкова по-голяма е допълнителната отстъпка за собственика на автомобила. Според администрацията, предвид промени в последните години в други общини, налозите при нас вече не са сред най-високите в страната. За тази година промяна в местните данъци не е предвидена, като от Общината напомнят, че ако те се платят в срок до 30 април, хората ползват 5% отстъпка.