Масово недоволство заля социалната мрежа Фейсбук минути, след като Комисията за енергийно и водно регулиране публикува предложението на топлофикационните дружества за поскъпване на парното от юли 2023-а, предаде кореспондент на "Фокус". Най-високи ставки иска "Топлофикация-ВТ" - цели 178%. Компанията преглага от 131,68 лв./MWh сега, след юли търновци да плащат 365,93 лв.

Реакцията на жителите на града не закъсня, но към момента тя е само и единствено в социалните мрежи. Там призивите са основно за отказ от услугите на дружеството, за да може то "да фалира".

"Да фалират и да се приключва. Не може за едни пазарна икономика, за други комунизъм", написа един от потребителите.

"Радиаторите са си наши, абонатните станции също наши. Топломерите пак наши. Какво следва?! Край с топлофикация. Колко може да е прост оше тоя народ", пита друга дама.

"Отказвайте се, докато е време...", призовава трети, а друг пък беше и по-краен - "Не се хващайте за главата, ами се хванете за тръбите и ги изтръгнете".

Официална позиция на "Топлофикация-ВТ" все още няма. Потърсихме директорът, но той не отговори на обажданията на медията ни.

КЕВР е в процес на анализиране на постъпилите ценови заявления на енергийните дружества и предстои да изготви доклади по тях. Те ще бъдат разгледани в нормативно установения срок на открити заседания и на обществени обсъждания, уточняват от регулатора.

Луиза ТРАНЧЕВА