Ден, след като дейностите по изграждането на ново кръгово кръстовище във Велико Търново официално стартираха, се появиха и първите негативни коментари в социалните мрежи, предаде кореспондент на "Фокус“. Хората от града се обединяват около мнението, че нужда от подобни съоръжения има, но те трябва да са на други места.

"Никому ненужно, кръгово на Беляковско е 1000 пъти по-важно“, пише един от потребителите като визира кръстовището между бул. "България“ и "Беляковско шосе“, по което се минава, за да се стигне до един от най-заселените квартали "Картала“.

Потърсихме мнението и на живущите там, като по-голямата част от тях са съгласни, че проблемът със задръстванията, които се образуват сутрин и вечер, могат да се решат именно с изграждането на кръгово движение.

Всъщност Общината имаше такъв план – да бъде изградено кръгово кръстовище точно там, след което и булевард "България“ да бъде изцяло преасфалтиране, но дейностите бяха отложени заради инфлацията, поскъпването на строителните материали, както и съгласувателни процедури с енергоразпределителното дружество. Именно те забавиха изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт във Велико Търново, от който е част проектът. Това е официалното становище на Община Велико Търново. Очаква се ремонтът в района да започне в края на пролетта.

Кръговото кръстовище край Летния театър също е част от този проект. То ще свързва улиците  "Христо Ботев“, "Седми юли“ и "Цар Тодор Светослав“ и целта му е да облекчи трафика.

Търновци, обаче, са на мнение, че не сега е моментът за изграждането му и свързват началото на дейностите с предстоящите местни избори.

"Кръговото движение е най-добрият саморегулиращ се орган от пътната регулация. Друг е въпросът кога и как се прави“, пише един от потребителите на Фейсбук, а друг казва "Дойде време за избори и сега всички пътища се ремонтират“.

Така или иначе дейностите са в ход, а заради тях е въведена временна организация на движението. Очаква се ремонтът да приключи до средата на април.

Луиза ТРАНЧЕВА