Няма значително намаление на клиентите в хранителните магазини във Велико Търново и региона, предаде кореспондент на "Фокус“. Това отчитат собствениците на бакалиите, но в същото време хората пазаруват по-малко. Те купуват основното – това, от което имат най-голяма необходимост, казва Цветомира Шикилева, управител на хранителен магазин. Ако до скоро жителите на старата столица са предпочитали да пазаруват по-големи количества, то днес те взимат само това, от което няма как да се лишат.

"Българите по принцип не обичат да се лишават, но да, в днешните времена и това се налага. Хората се лишават основно от по-скъпи, изискани продукти. Гледат повече промоционалните продукти, а ние се стараем да имаме такива точно заради това – да може хората да не се лишават. Естествено, потреблението на алкохол и безалкохолни напитки е спаднало, не значително, но осезаемо“, допълва управителката.

Основната причина, разбира се, са високите цени на всички продукти. Заради инфлацията при някои от стоките повишението е с над 100% в сравнение с предходните три месеца. Най-осезаемо за потребителите остава увеличението в цената на олиото. Хората все още не могат да свикнат с нея.

"Възмущават се от високата цена на олиото. Въпреки, че има лек спад в нея, не можем да кажем, че хората да доволни. Олиото е продукт с голямо потребление, е цената е доста висока. Сега има лек спад в цената на олиото и яйцата, а останалите продукти все още поддържат висока цена, а тенденциите, до колкото съм запозната, са да вървят нагоре, а не надолу. Хлябът в момента е в застой, имаше леко повишение, но сега цената варира между 1.50 и 2.00 лева, защото има и по-специални хлябове. При млякото цената е над 3 лева със сигурност, 3.60 – 4.00 лева. Има и над 5 лева в зависимост от литража“, казва още Шикилева.

Според държавната комисия по стоковите борси и тържища при цените на едро във Великотърновска област има леко повишение в сравнение с края на 2022-а. Литър олио на едро струва между 4.60 и 4.90 лева, а в магазините цената му достига близо 6 лева. При яйцата цената на едро е между 0.36 и 0.39 стотинки, а в магазините между 0.48 и 0.51 стотинки. Най-евтиното сирене в търговската мрежа е около 13-15 лв/кг, а кашкавалът – между 20 и 26 лв/кг. Едно пиле се продава за около 6,50 лв/кг, а килограм кайма – за около 10 лева. Цената на ориза е около 3,30-3,50 лева, а на брашното – малко над 2 лв/кг.

Луиза ТРАНЧЕВА