Регионалният исторически музей във Велико Търново е посрещнал повече туристи през 2022-а отколкото през последната най-добра в това отношение година – 2019-а. Това обобщи за "Фокус“ директорът на институцията Иван Църов. Той уточни, че официалната статистика не е все още готова, но данните показват, че има сериозно увеличение на посетителите, особено в сравнение с последните две години.

"В същото време нека не забравяме, че основната функция на музея е да съхранява движимите културни ценности, а туризмът е второстепенна функция, но едното е свързано с другото. Искам да кажа, че през годината, която мина ние се сдобихме и с доста нови артефакти, които попълниха музейната колекция – най-вече от археологическите разкопки, които проведоха колегите от музея и колегите от филиала на Археологическия институт, които работиха на Трапезица. Материалите, които те добиват при разкопките също постъпват в нашата колекция“, допълни Църов.

През отминалия археологически сезон във фондовете на музея са влезли над 1000 монети от всички обекти.

"Също така красива гема от Никополис ад Иструм, красива фибула от разкопките на една тракийска погребална могила край Лясковец. Така или иначе нещата все още подлежат на обработка, все още са в ателиетата за реставрация и консервация. Тяхната истинска естетическа стойност, вероятно, ще може да бъде видяна, когато през последната четвърт на 2023-а или първата четвърт на 2024-а, ще организираме съвместно с Археологическия институт в София една голяма изложба, която ще покаже проучванията на хълма Трапезица – един от кварталите на средновековната българска столица. В тази изложба ще бъдат включени материали, добити още от първите разкопки, веднага след Освобождението до последните, които приключиха само преди няколко седмици“, обобщи още директорът на РИМ.

Той определи 2022-а като добра година, но пожела 2023-а да е още по-добра и успешна.

Луиза ТРАНЧЕВА