При голям интерес протече "Вечерта на Беден", която се проведе снощи на площад "Игор Юруков" пред Дом на културата в Девин, съобщиха от Общината. Десетки туристи от страната и чужбина, както и жители на града и общината, успяха да опитат типичните за родопското село ястия, между които бяха смидал, пилав, клин, катми и др. След големия интерес на кулинарния щанд, присъстващите бяха запознати с историята на Беден, забележителности в селото и около него, както и с изявените личности свързани с населеното място.

Самодейци от НЧ "Надежда 1950", както и битова група "Родопчанка" изнесоха богата музикална програма, която включва  автентични родопски изпълнения. Същевременно имаше и възстановка на типичните седянки от близкото минало, като нагледно се показа преденето на вълна и създаването на прежда. Разказана бе и историята на местната носия, какво "говори" тя и как в миналото се познавали задомилите се моми, как са се гиздели младите булки и как се обличали хората в зависимост от повода. Гостите бяха развеселени и с хумористична сцена. Вечерта завърши с кръшно хоро и песни.

Гости на проявата бяха още председателят на Общинския съвет - Девин Наташа Василева, кметът на Община Девин Здравко Иванов, зам. - кметът инж. Николай Юруков, и др.

С "Вечерта на Беден", Община Девин стартира поредица от прояви, които имат за цел да представят традициите, ястията и местният фолклор на различните населени места в района.