В две престижни международни изложения се включи Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов“ в рамките само на няколко дни, предаде кореспондент на "Фокус“. Единият от форумите - TTR в Букурещ, Румъния тече и в този момент. Щандът на България, на който се презентира община Велико Търново е един от най-големите и е разположен на площ от 250 кв.м

"Един от основните акценти е популяризирането на старата столица като център на културния туризъм в страната. Специално внимание ще бъде обърнато и на фестивалния туризъм във Велико Търново, както и на богатата културна програма с предстоящите издания на летния оперен фестивал "Сцена на вековете“ 2023, международните фестивали на историческите възстановки и т.н,“, обяснява директорът на ОТА "Царевград Търнов“ Борислав Йорданов.

TTR е едно от най-важните туристически изложения в Румъния, отворено както за професионалисти, така и за масова публика. Посетителите могат да намерят задълбочена и изчерпателна информация за най-новите тенденции, продукти и услуги в различни области на туризма.

Румъния е най-големият чуждестранен пазар за българския туризъм, като само през 2022 година над 40 000 румънски граждани са посетили старата столица.

Вторият форум, в който се включи местната туристическа агенция, е 44-то издание на международното туристическо изложение IFT в Белград, Сърбия.

То е сред най-важните и очаквани събития в Югоизточна Европа. Освен това е предпочитано място за срещи на професионалисти от всички области на туристическия бранш. Събитието поддържа традиция от 40 години и отговаря на световните стандарти за бизнес, изгражда партньорски отношения с изложители и бизнес посетители.

Традиционно на туристическата борса се представят над 900 изложители от 44 страни на 30 482 кв.м. изложбена площ. Изложението е предназначено и за масова публика.

По данни на Министерството на туризма, Сърбия е сред осемте най-големи и важни пазари за входящ туризъм в България.

Целта на Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов“ е да проведе срещи с туроператори, да засили интереса на туристите към музейните експозиции и историческите паметници във Велико Търново, и да представи града и региона като целогодишна атрактивна дестинация за културен туризъм.